Aslında nedeni tam bilinmiyor. Bir görüşe göre, vakti zamanında
Çin imparatorlarından biri halkın ayaklanmasından korktuğundan, eritilip silah
olarak tekrar kullanılabilecek metal olan her şeyin toplanmasını emretmiş.
Ellerindeki bıçak, kaşık ve benzeri şeyleri vermek zorunda kalan Çinliler ne
yapsınlar, çaresiz bambu kamışlarından yapılmış ince çubuklarla yemek yemeye
alışmışlar.
Akla daha yatkın gelen diğer bir görüşe göre ise çubukla yemek
âdeti, Çinlilerin yiyeceklerini küçük parçalara bölüp yeme alışkanlıklarından ve
buna bağlı olarak zaman içinde çok önemli bir ihtiyaçtan
kaynaklanıyor.
Yemek çubukları milattan bir yüzyıl önce doğmuş. Yemeği içindeki
yağa atıp karıştırarak pişirmeye yarayan tava benzeri kaplar kullanılmadan önce
yiyecekler odun ateşi üzerinde pişiriliyormuş. Nüfus çoğaldıkça artan yiyecek
ihtiyacından dolayı ormanlar kesilip tarlalar açıldıkça bu sefer de odun, yani
yakacak sıkıntısı başlamış.
Zamanla etleri ve sebzeleri çok küçük parçalara
bölüp, yağ içinde karıştırarak kızartmanın hem süratli pişmeyi hem de odundan
tasarrufu sağladığını görmüşler. O zamanlar ağaç sıkıntısı nedeniyle, yemek
masası kullanmak zenginlere mahsus bir lüks olduğundan, insanlar bir elleri ile
yiyecek veya pirinç tabağını tutuyor, yemek yemek için de sadece diğer ellerini
kullanabiliyorlarmış.
Çinlilerin yemeklerinin bol soslu olduğunu söylemeye gerek
yok. Yerken çubukları kullanmak, her şeyi tek elle yemek zorunda olan Çinlilerin
bütün parmaklarının kirlenmesi sorununu çözdüğü için hızla yayılmış. O zamanlar
çubukların çok azı ağaçtan, çoğunluğu fildişi ve kemiktenmiş.
Şimdi artık ne metal ne de ağaç kıtlığı var. Zaten onların
yerini sentetik malzemeler çoktan almış durumda. Ne var ki bırakın Çin'i, diğer
ülkelerdeki birçok insan bile bir Çin lokantası bulup, çubuklarla yemeğe
uğraşıp, Çin imparatorunun veya odun yokluğunun yarattığı eziyete seve seve
katlanıyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder